شروع بکار وبلاگ ثمینشروع بکار وبلاگ ثمین، تا این لحظه: 13 سال و 1 ماه و 16 روز سن داره

ژورنال دنیای نفیــــــــــس

چرا كودكان از دكتر رفتن مى‏ترسند؟

1391/6/8 0:41
نویسنده : ثمین
700 بازدید
اشتراک گذاری

اطفال معمولاً نگرانى خاصى از مراجعه به پزشك دارند كه این ترس وصف‏ ناپذیر است. اما باید دید آیا پزشك به كودك صدمه مى‏رساند؟ آیا كودك مجبور است لباسش را در آورد؟ آیا پزشك حتما به وى آمپول مى‏زند؟ اینها همه تصورات باطلى است كه ممكن است در ذهن كودك وجود داشته باشد.

عكس‏ العمل كودكان در مقابل دیدار پزشك بسیار متفاوت است. برخى بسیار خجالتى و ساكت مى‏شوند ، برخى جیغ مى‏زنند ، داد مى‏كشند و مى‏لرزند و تعداد اندكى مى‏خندند یا ریسه مى‏روند.

كودكان بیمار ممكن است احساس گناه كنند زیرا فكر مى ‏كنند كارى انجام داده‏اند كه باعث بیمارى و دردشان شده و مستحق تنبیه هستند.

كلید اصلى حل این مشكل و برطرف كردن ترس دوران كودكى از ملاقات پزشكى، شناسایى این ترس و گفتگوى زیاد در مورد آن با كودك است. با وجود آنكه تعداد كمى از كودكان مشكلى با این موضوع ندارند ، بسیارى از آنها بخصوص سنین 1 تا 6 سال از دیدن افراد بیگانه و حتى پزشك نگران مى‏شوند.

در اینگونه مواقع لازم است والدین ذهن كودكان را پرورش دهند و با استفاده از كتاب داستان‏هاى مصوّر ، چگونگى ملاقات كودكان با پزشك را براى فرزند خود توضیح دهند. حتى باید براى كودك وسایل پزشكى بخرند و آنها را به كودك نشان دهند تا ترسش فرو ریزد.

مادران باید كودك را قبل از مراجعه به پزشك آماه كنند و شب قبل و حتى در راه مطب همه چیز را برایش توضیح دهند. وقتى او آماده شد، با اطمینان و اعتماد مى ‏تواند با این مسئله برخورد كند. والدینى كه با كودك در مورد ملاقات مفید با پزشك صحبت مى‏كنند ، بى‏تردید یك ارتباط خوب را پایه‏ریزى مى‏ نمایند. یك نگرش مثبت ، مراجعه به پزشك را لذت‏بخش مى‏ كند. در واقع والدین مى‏توانند با گفتن جملاتى نظیر « ما امروز پیش پزشك مى‏رویم كه ببینیم تو چقدر رشد كرده‏اى»، دكتر رفتن را موجه‏تر كنند.

در شرایط ایده ‏آل مى‏توان امكانى فراهم آورد تا ملاقات‏هاى مقدماتى صورت گیرد ، یعنى ملاقات‏هاى 5 تا10 دقیقه‏اى با پزشك كه ضمن آن كودك و والدینش امكان گفتگوى غیر رسمى را با وى داشته باشند. در طى این ملاقات‏ها والدین ممكن است در مورد سابقه و روش‏هاى درمانى پزشك تحقیق كنند. ارتباط متقابل بین كودك و پزشك را بررسى نمایند و یا در مورد سوابق پزشكى كودك بحث كنند. این ملاقات‏ها باعث مى‏شود كودكان بدون كمترین اضطرابى با پزشك روبه‏رو شوند.

زمانى كه كودكان بدانند هیچ اتفاق خاصى نمى‏افتد، احساس راحتى مى‏كنند و در واقع ترس‏شان از بین مى‏ رود. والدین مى‏توانند براى تصمیم‏گیرى در انتخاب پزشك از كودك‏شان كمك بگیرند. در هر ملاقات با پزشك ، صداقت داشتن بهترین سیاست است. والدینى كه به كودك‏شان آنچه را انتظار دارد مى‏گویند ، ریشه‏هاى اعتماد را محكم‏تر مى‏كنند. اگر ملاقات پزشك براى ارزیابى دوره‏اى سلامت كودك باشد، او باید رشد كودك را اندازه گرفته و سلامتى‏اش را كنترل كند. اطمینان داشته باشید كه با وجود شرایط فوق، كودكان حتما به پزشك مراجعه مى‏كنند. اگر ملاقات پزشك براى تشخیص و درمان بیمارى است، براى كودك توضیح دهید كه دكتر نیاز دارد براى كمك به وى آزمایشاتى را انجام دهد.

زمانى كه نیاز به واكسن زدن یا خون گرفتن باشد، به كودك بگویید كه آمپول درد كمى دارد و خیلى زود خوب مى‏ شود. اگر كودك به آنچه توقع دارد، رسیده باشد ترسش كمتر مى‏شود.

آماده كردن كودك براى دیدار پزشك بسیار اهمیت دارد. والدین باید توضیح دهند كه پزشك مى‏ خواهد سوابق بیمارى وى را بشنود ، بنابراین باید به پزشك بگوید چگونه بیمارى شروع شده ، علایم آن چه بوده و آیا شخص دیگرى در مدرسه یا همسایگى آنها این بیمارى را داشته یا خیر؟

سوابق بیمارى بسیار اهمیت دارد و اغلب ، اهمیت آن از دادن آزمایش براى تشخیص بیمارى بیشتر است. پزشك معمولاً براى طفل و خردسال توضیح مى‏دهد كه بیمارى چگونه به وجود آمده تا هر گونه تشویش و نگرانى او را از بین ببرد.

یافتن پزشك متخصص كودكان خیلى مشكل نیست . بیشتر پزشكان كه كودكان را معالجه مى ‏كنند ، بر اساس انتخاب عمل مى‏كنند نه شانس و طبیعتا شما به دنبال پزشكى هستید كه مطلع ، صبور و علاقه‏مند به كارش بوده و با كودكان ارتباط خوبى داشته باشد.  

حال اگر كودك‏تان كمى بزرگ است، از او بخواهید در انتخاب پزشكش به شما كمك كند.

پیشنهادات ذیل براى كمك به كودك شما ارائه شده تا بر ترسش از پزشك غلبه كند.

- اول از همه ، پزشكى را انتخاب كنید كه بچه‏ها را دوست داشته باشد.

- در مورد مراجعه به پزشك با كودك‏تان صحبت كنید. سعى كنید با استفاده از وسایل پزشكى دكتر رفتن را تجربه نمایید.

- هرگز ، هرگز ، هرگز نگویید « اگر بچه بدى باشى، دكتر به تو آمپول مى‏زند. » تهدیدهاى دیگر را نیز با استفاده از لفظ پزشك به كار نبرید ، زیرا كودك باید بداند آمپول زدن تنبیه نیست.

- ملاقات‏هاى مقدماتى با پزشك ترتیب دهید تا اضطراب كودك كاهش یابد.

- آشنایى با مطب و پزشكى كه كودك مى‏تواند با آن احساس راحتى كند ، بسیار اهمیت دارد.

پسندها (2)

نظرات (5)

مامان آرشیدا کوچولو
8 شهریور 91 1:04
خاله عـــــــــــــــاشق این آهنگ وبتم تولد تولد الا تولد کیه من کد این آهنگت رو میخــــــــــــــوام تو لو خدا بوس بوس مبارک
زری*
8 شهریور 91 10:37
به شدت تایید میکنم چون همه ی مواردی رو که گفتین تجربه کردم ونتیجه دقیقا همانهایی بود که ذکر شده!! میشه اون پست اول رو بردارین؟با اینکه خیلی میام سر میزنم ولی بعضی وقتا تا پست تکراری رو میبینم صفحه رو میبندم بعد یادم میاد باید بیام پایینتر!!
آیدا
19 شهریور 91 1:03
عاشق این وبلاگم امیدوارم یه روز نی نی دار بشم تا ز مطالبش استفاده کنم مرسی
ثمين بانوثمين بانو
20 خرداد 97 9:46
درسخوان
ثمين بانوثمين بانو
20 خرداد 97 9:46
محبت